bindu header image

Društvo za osebnostni razvoj in proučevanje starih tradicij, kultur in znanj

slika

INFO

Marko 041 662 484
(ob delavnikih od 10 - 16h)

info@drustvo-bindu.si

Galerija
facebook stran

Copyright Bindu

VRTINEC 

Poletni kamp Ishmecha in starodavne tehnike vrtečih se dervišev po metodi Mevlane Rumija

 

Prvi ljudje so razumeli skrivnost telesa. Poznali so sebe – svojo naravo, svojo zgradbo, svoje delovanje. Znali so prisluhniti sebi. Tisočletja nazaj je bil človek v tesnem stiku z naravo. Danes pa smo močno odmaknjeni od svojega bistva, večinoma nezadovoljni, v strahu, nesproščeni.

Pravzaprav je danes človeku najtežje čutiti, biti čuten. Da bi se vrnili v čudoviti krog življenja, kjer nas sila življenja vodi v pravo smer, potrebujemo kažipot, ki nas popelje po stezi nazaj proti izvoru. Postanemo popotnik do točke čiste ljubezni - eliksirja življenja. In ta tok, ki nas neustavljivo potegne na pot ter usmeri prav, ker je to njegov edini namen, je vrtenje.

 

 

Med nebom in zemljo

Med vrtenjem se vračamo v prelepo stanje bivanja, kjer naše bitje postaja čisto in dišeče. Pričnemo biti glasba skrivnosti, v kateri se skrivajo barve, zvok in vonj - vonj po ljubezni. Da bi znova bivali v svoji pravi naravi, se vrtimo nazaj tja, od koder smo prišli.

Vrtenje odpira čutenje, čisti um in kot močna notranja prha očiščuje plasti nečistoč, ki so se naložile v nas. Zgodi se trenutek, ko atomi v nas preprosto tako močno vibrirajo in pretresejo naše celotno bistvo, da se zgodi eksplozija, veliki pok, vrisk, krik našega bitja. Ko pademo v vrtinec življenja, pademo v točko ljubezni, tako močno, da zmaga nad vsemi miselnimi mehanizmi. Dotakne se namreč našega srca, in to direktno.

Vrtenje je skrivnosten proces, ki nas osvobaja vsiljenih spon zunanjega sveta: besed, konceptov, vzorcev vedenja, navad, navezanosti. Bistvo življenja je v kroženju. Vse v obstoju se vrti in ponavlja. Človekov biološki ritem, menjevanje dneva in noči, delovanje organov, vrtenje planetov, menjavanje letnih časov. In ko smo v ravnovesju, potem vse deluje prav.

 

 

Skozi proces vrtenja postajamo humani, stabilni ljudje. Glas telesa se prestavi v srce. Potovanje po spirali vrtinca odpre prehod med predelom trebuha in srcem in nenazadnje prehod med glavo in srcem. Tako kot skozi Zemljo teče os, tudi skozi človeka teče os. In da bi ta os postala stabilna, nam tehnika vrtenja pomaga, da se v naši hrbtenici odprejo vibracijska središča, iz katerih odzvanja prvotni zvok življenja. Postanemo feniks, osvobojeni ovir na vseh nivojih. Padejo tančice, za katerimi se skrivamo, in izstopimo kot nov človek brez strahu, čistega srca, čuteč, močen in mil. Kot kaplja, ki je bila ločena od morja, izgubljena in tavajoča, spoznamo, da vendarle nismo sami. Znova najdemo mir, ki nas boža s svojo blagodejnostjo. Ko se predamo vrtincu/krogu življenja, stabilno stojimo na tleh srca Zemlje in svoje srce odpiramo nebu.

Izhodišče, da telo pravilno pripravimo na stabilno os vrtenja, je v telesu, očiščenem vsega odvečnega (raznovrstnih naučenih vzorcev gibanja, čustvovanja in mišljenja). Če želimo vzpostaviti ravnovesje, se moramo najprej odučiti naučenega. In ker se vse v obstoju giba, to najlažje in najhitreje naredimo skozi gibanje.

Veliko ljudi dandanes vrtenje kot meditacijo povezuje s plešočimi oziroma vrtečimi se derviši, katerih začetke beležimo v 13. stoletju. Derviški red Mevlevi nosi ime po ustanovitelju Mevlani Rumiju, enem najpomembnejših perzijskih pesnikov, ki je bil tudi pravnik, teolog in sufijski učitelj.

Derviško vrtenje bi lahko poimenovali tudi aktivno meditacijo s plesom, s katero derviši dosežejo stanje, v katerem se otresejo lastnega ega ter uzrejo popolnost in resnico.

Tehnika, ki jo izvajamo, je izvorna tehnika vrtenja in sledi poti omenjenega pesnika Mevlane Rumija.

Več o derviškem vrtenju

Metoda Ishmech

Je aktivna gibalno-plesna metoda, prek katere z vodenimi vajami telesu pomagamo, da se spomni svojega potenciala, ki mu je bil dan ob rojstvu. V prvih stopnjah nas popelje v spoznavanje in razumevanje delovanja našega telesa, čustev in razuma. V nadaljevanju postopno postanemo gospodar nad svojim telesom, spoznamo svobodno voljo, zavest in objektivno. Na najvišjih stopnjah pa Ishmech posameznike, ki začutijo potrebo po duhovni rasti, pelje v stanje izvorne vibracije. Več o Ishmechu.

 

 

Če vaše srce premore pogum predaje sili, ki je že v vas, a je prekrita s tančicami usedlin odvečnega in se zato še ni razvila v popolnosti, je poletni kamp Vrtinec pravšnji za vas. Če vam do poguma še malo manjka, smo tu mi, da vam pokažemo pot. Cilj vseh starodavnih metod je učenje in spoznavanje z doživljanjem. Predajamo izključno to, kar smo spoznali in razumeli v popolnosti.

Kamp je primeren tako za začetnike kot tudi za udeležence, ki ste se z določenimi tehnikami že srečali bodisi v društvu Bindu bodisi drugje.

Lokacija 
Fotogalerija lokacije / 3D galerija lokacije
Vodja 
Cena in prijava 
Izjave udeležencev 

Več o derviškem vrtenju

 

delavnice
ishmech
rebirthing
vrtenje
ples po ognju
dinamična meditacija
poletni kampi 2019
intenziv razsvetljenja
kundalini meditacija
odnosi
ženski krogi
izziv - riziko
šamanska savna

o društvu

slika

Spoštovana obiskovalka, spoštovani obiskovalec spletne strani društva Bindu. Naša spletna stran uporablja spletne piškotke, ki hranijo vaše prednostne izbire in druge informacije ter spremljajo obiskanost spletne strani, vse z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Več o piškotkih