Večurni obred čiščenja z energijo vode in ognja sproži globoke in intenzivne procese, postavi pred vas kot ogledalo vaše lastne misli, koncepte, prepričanja, navade in vodi h globljemu spoznavanju samega sebe in omogoča doživljanje vizij.

Opis delavnice

Šamanska savna je starodavni skupinski obred čiščenja telesa in duha. Simbolično predstavlja maternico Zemlje, v katero se človek vedno znova vrača. Prvobitne energije naj bi sprožile globoke in intenzivne procese, ki človeka odprejo, sprožijo zavedanje sedanjega trenutka. Šamanska savna omogoča globoko osebno izkušnjo, globlje spoznavanje samega sebe, izkušnjo višjih stanj zavesti.

Šamanska savna je narejena v naravi, ob potoku na gozdni jasi; je kot jajce, ki nas ščiti, je prostor, kjer se lahko predamo, kjer izgine naš strah, naše trpljenje. Trpljenje je namreč ogenj, ki nas čisti, ki nas rešuje stvari, ki nas obremenjujejo. Uničuje vse, kar nam je tuje, a vendar nosimo s seboj, omogoča, da zacvetimo in se razširimo onkraj svojih meja. Sprostijo se namreč prvobitne energije, v posamezniku se zbudi radost, zdravje, sproščenost.

Priprava na savno zajema več predavanj (predavanja o energiji, kaj je vizualizacija ...) in vaj (kako se predati, kako biti zunaj ujetosti v umu in telesu, meditacije ...).

Sama savna ima dvoje vrat, ki se odprejo, ko skrbnik ognja od zunaj prinese žareče kamne. Po vstopu udeležencev kamne prinese še trikrat in tolikokrat tudi odpre oboja vrata, da pride v savno svež zrak. Takrat jev savni mogoče piti vodo.

V savno gremo z brisačo in rjuho, da si zaščitimo kožo pred vročino. Sam obred savnanja traja približno tri ure in ni primeren za srčne in psihiatrične bolnike.