bindu header image

Društvo za osebnostni razvoj in proučevanje starih tradicij, kultur in znanj

slika

INFO

Marko 041 662 484
(ob delavnikih od 10 - 16h)

info@drustvo-bindu.si

Galerija
facebook stran

Copyright Bindu

O MEVLANI RUMIJU

Mevlana Rumi, perzijski pesnik modrosti, ljubezni in vrnitve v večno stanje, teolog in sufijski mistik ter ustanovitelj plešočih dervišev, je poseben fenomen. Osemsto let po rojstvu je izjemno priljubljen pesnik, v ZDA je celo najbolj bran, knjige z njegovo poezijo dosegajo milijonske naklade.

Njegova priljubljenost ni omejena­ samo na ZDA, tudi drugod po svetu ima cele legije častilcev. Preveden je v več kot dvajset jezikov, tudi v slovenščino. Njegovi verzi so vključeni v druga umetniška dela – v glasbo, filme, romane itd. Tudi zaradi Rumijeve poezije vedno več ljudi spoznava sufizem kot povezovalno in univerzalno filozofijo ter praktičen vodnik življenja človeštva.

Leta 2007 se je Unesco dejavno pridružil praznovanju osemstoletnice­ Rumijevega rojstva. Rumiju v čast je vpeljal medaljo, s katero si želijo spodbuditi vse, ki širijo njegove ideje. Širjenje njegovih idej je v bistvu širjenje Unescovih idej – gre namreč za temeljne ideje ­človečnosti.

Skrivnostni pesnik ljubezni

Rumi je pesnik ljubezni in veselja, njegove pesmi artikulirajo našo ločitev od vira stvaritve in soočenje s smrtjo. Artikulirajo, kaj pomeni biti živ, pomagajo razumeti naše iskanje ljubezni. Je pa za sodobnega bralca provokativen in skrivnosten pesnik, saj ni tako preprosto dojeti sufijske tradicije, razumeti popolno predanost in ekstazo.

Prevajalec Coleman Barks, ki je leta 1976 prestavil Rumijeve pesmi iz trde akademske angleščine v svobodni verz, pravi, da je Rumi danes tako bran zaradi »presenetljive domišljijske svežine, globokega hrepenenja, smisla za humor, zaradi mešanice igrivosti in modrosti« …

Vir:

http://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/kje-je-skrivnost-rumijeve-priljubljenosti.html

 

Termin in prijava

delavnice
ishmech
rebirthing
vrtenje
ples po ognju
dinamična meditacija
poletni kampi 2019
intenziv razsvetljenja
kundalini meditacija
odnosi
ženski krogi
izziv - riziko
šamanska savna

o društvu

slika

Spoštovana obiskovalka, spoštovani obiskovalec spletne strani društva Bindu. Naša spletna stran uporablja spletne piškotke, ki hranijo vaše prednostne izbire in druge informacije ter spremljajo obiskanost spletne strani, vse z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Več o piškotkih